מצב כלכלי קשה מוביל לעיתים להבנה שאין עוד יכולת להחזיר את החובות הקיימים, הם מצטברים במהרה וייתכן וכבר נשלחו מכתבי אזהרה מנושים שונים (בנקים, מוסדות עירוניים או ממשלתיים, עסקים, נושים פרטיים וכדומה).
רבים פונים לקבלת שירותי משרד עורך דין פשיטת רגל לגבי האפשרויות העומדות בפניהם וחושבים, בצורה די אוטומטית על פשיטת רגל, אך לעתים ניתן לצמצם משמעותית את היקף החובות ולצאת לדרך חדשה בצורה מהירה ו"נקייה" יותר מכל הבחינות, באמצעות הסדר חובות מחוץ לבית המשפט.
מה ההבדל בין הסדר חובות ופשיטת רגל?
מבחינה טכנית בשני המקרים מדובר בהגעה לפתרון של החזר חובות של החייב לנושים שלו, כדי שאלו יקבלו את הכספים המגיעים להם וכדי שהחייב יוכל לצאת לדרך חדשה ללא גיבנת של חובות מעיקים על גבו.
יחד עם זאת מדובר בשני תהליכים שונים מהותית בדרך ההתנהלות שלהם, גם כעת כשישנו החוק החדש של פשיטות רגל – חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שנחקק בשנת 2019 ונועד לייעל את התהליך כולו.
אלו הם ההבדלים לגבי החזר חובות בשני המסלולים הללו:
- חדלות פירעון ושיקום כלכלי – כל חובותיו של החייב מרוכזים לתיק אחד ותהליך אחד. בתקופה בה מתנהל התהליך מול בית המשפט (או הוצאה לפועל במקרה של סכומים קטנים) הנושים לא יכולים להציק או להטריד את החייב במכתבי התראה או הוצאה לפועל. בסיום בדיקה של נאמן התיק, מוגש דו"ח לבית המשפט ובו מפורטים כל היכולות הכלכליות של החייב לשלם את החובות שלו לנושים, חלקם או כולם, ומובאת תכנית פריסת תשלומים עבורו לאורך התקופה עד שיסיים אותה ויקבל הפטר חובות מבית המשפט. היתרון הוא התהליך הנוח יחסית והפריסה לאורך זמן ממושך ואילו החיסרון הוא שההחזר הכספי יהיה בין אחוזים בודדים ועד למלוא החוב, תלוי בכל תיק לגופו של עניין. כמו כן יהיו לאורך תקופת ההחזר מגבלות שונות מצד בית המשפט (אי שימוש באשראי, הגבלת יציאה מהארץ וכדומה).
- הסדר חובות מחוץ לבית המשפט – כאשר מבצעים הסדר חובות מחוץ לבית המשפט, ניתן במקרים רבים להיות אלו שיוזמים את הבקשה להסדר באמצעות עורך דין להסדרי חובות, בעוד שבמקרים של פשיטת רגל מגישים את הבקשה עצמאית או מחויבים לתהליך בעקבות פניה של הנושים השונים. כמו כן, בהסדר חוב מחוץ לבית המשפט אין מגבלות שקובע בית המשפט, ההסדר כולו נשאר מחוץ למערכת המשפטתית כך שאין "כתם" על החייב וכפי שכבר ציינו גם פריסת התשלומים והיקף החזר החוב נוח יותר לחייב. במרבית המקרים יוחזרו כ 30-40 אחוז בלבד מגובה החובות במטרה לקצר ולסיים את התהליך כמה שיותר מהר לטובת הנושה והחייב כאחד.
לסיכומו של דבר נוכל לציין שכל אחד ימצא את היתרון או החיסרון בתהליכים הללו, אך נדגיש שחשוב לקבל ייעוץ אישי אצל עורך דין אשר מתמחה בפשיטות רגל, חובות והסדרים בכל מקרה שצוברים חובות הולכים וגדלים ויודעים שאין יכולת לפרוע אותם. חבל להמתין יותר מדי ולהיקלע לעיקולים והוצאה לפועל או להליכים משפטיים מצד נושים חזקים (בנקים, ספקים וכדומה).
המאמר נכתב בשיתוף עם Law Point משרד עורכי דין לענייני פשיטת רגל בחיפה והקריות. משרד Law Point מלווה חייבים פרטיים, בעלי עסקים וחברות בהליכי חדלות פירעון, הסדרי חוב ושיקום כלכלי.