הסכמי אברהם אשר מנרמלים את היחסים בין מדינת ישראל לבין איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו ומדינות ערביות נוספות מאפשר לישראלים לא רק לנסוע לחופשה מפנקת בדובאי או מרקש אלא גם טומן בחובו לא מעט יתרונות כלכליים לבעלי עסקים בישראל.
יצאנו לבדוק ביחד עם המומחים, כיצד הסכמי אברהם טורפים את הקלפים ומאפשרים לכל ישראלי למקסם את ההסכם מבחינה כלכלית.
מה הפוטנציאל הכלכלי של הסכמי אברהם?
על פי ניר קוריס, יזם הייטק פעיל אשר ארגן את שבוע הפינטק של ישראל והאמירויות (FintechWeek), כבר בעבר היה קיים סחר פעיל בין ישראל למדינות ערביות רבות (איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וכדומה), אך הוא התבצע ברובו דרך מדינות צד שלישי. לאחר החתימה על הסכמי אברהם, היקפי המסחר צפויים לעלות בצורה הדרגתית ולעמוד על מיליארדי דולרים מידי שנה.
ישנן לא מעט ענפים בישראל אשר יכולים להרוויח בצורה ישירה מהסכמי אברהם, בין הענפים הבולטים ניתן למנות:
- חדשנות – איחוד האמירויות הערביות מעודדת חדשנות, חשיבה מחוץ לקופסא והתייעלות, כאשר כבר עכשיו ניתן לראות כי חברות סייבר, פינטק וטכנולוגיה רבות בישראל זוכים להתעניינות ותהודה באמירויות.
- תעשיה ביטחונית – התעשייה הביטחונית (אוויר וחלל, התגוננות וסייבר) צפויה לקבל לגיטימציה פומבית ואחיזה רבה במדינות ערביות רבות (איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וכדומה).
- ענף התיירות – למרות שנכון להיום, רוב התנועה בין המדינות התרחשה כאשר ישראלים ביקרו במדינות ערב, לאחר סיום משבר הקורונה ישראל צפויה לארח תיירות עמידה מהעולם הערבי אשר תרצה לממש את זכותם להגיע ולבקר במקומות הקדושים לאיסלם (הר הבית, מסגד אל אקצה, קבר נבי סמואל, כיפת העלייה לשמים, ארמון הגבירה טונשוק וכדומה).
- פתרונות חקלאיים – מדינת ישראל ידועה בפתרונות החקלאיים והתוצרת שלה ברחבי העולם. השקעה משותפת במיזמים טכנולוגיים (חקלאות מדברית, ניצול מים, השקיה וכדומה) וייצוא של פירות וירקות למדינות ערב צפויה לעלות בצורה הדרגתית.
לסיכום, דווקא בימים קשים אלה שרוב בעלי העסקים מלקקים את הפצעים לאחר משבר הקורונה, הסכמי אברהם מהווים כר נרחב לשיתופי פעולה, מסחר ואולי הכי חשוב, תקווה לעתיד טוב יותר מבחינה כלכלית, מדינית ובינלאומית.