תקופת הקורונה היא תקופה מאתגרת ביותר מבחינות רבות, בעיקר מהזווית הבריאותית והחברתית אבל גם מהזווית הפיננסית עבור מאות אלפי משפחות בישראל. רבים הוצאו לחל"ת, אחרים איבדו את העסק שלהם והחובות הלכו ונערמו עד כדי עד כדי ייאוש.
המצב הפיננסי של משפחות רבות בכל רחבי הארץ נפגע קשות בתקופת הקורונה. אנחנו כשנתיים לתוך השפעות הנגיף הקטלני ועבור רבים התקופה הזאת הייתה קשה ביותר. נכון, כולנו עברנו סגרים ובידודים וחולים בין הקרובים או המשפחה, אבל עבור רבים מדובר גם בקושי פיננסי אמיתי שצף לו בתקופת הקורונה וישירות עכב ההשפעה שלה.
מדוע הקורונה פגעה פיננסית במשפחות רבות?
בתקופת הקורונה, בעיקר בשנה הראשונה, רבים איבדו את מקור הפרנסה שלהם. חלק הם עצמאיים ובעלי עסקים קטנים שנאלצו לסגור ברגע אחד את העסק או לראות אותו גוסס במשך מספר שבועות או חודשים ואילו רבים אחרים פוטרו מעבודתם, העסק בו עבדו נסגר או שפשוט יצאו לחל"ת ארוך במיוחד עם הכנסה נמוכה מרמת החיים אליה התרגלו.
המצב הזה הוביל לעלייה משמעותית בחובות של אותן משפחות. הלוואות שנלקחו או מענקים מהמדינה חלפו להם והחובות המשיכו להיערם, כך שלבסוף מגיעים לחובות מול נושים שונים שאין כבר יכולת להחזיר. אז יוצאים לדרך תביעות הוצאות לפועל, מכתבי עורכי דין ועיקולים. מי שנקלעו לסחרור כלכלי מסוג זה, יודעים כמה המצב קשה בכל המובנים. הפתרון הראשון הוא לפנות לעצת עורך דין העוסק בתחום.
מה האפשרויות העומדות בפני מי שבמצב כזה?
עורך דין מקצועי יציע בדרך כלל שתי אפשרויות – הסדרת חובות לנושים או הכרזה על פשיטת רגל (חדלות פירעון ושיקום כלכלי בשם החדש שלו). בפשיטת רגל מדובר בהליך לא קל ונעים שאורך מספר שנים בליווי עורך דין פשיטת רגל ובפיקוח נאמן בית המשפט, בסיומו יוחזרו החובות שהצטברו (חלקם או כולם) וניתן יהיה לצאת לדרך חדשה נטולי חובות לנושים שונים. בית המשפט מבין את התקופה וההשפעה שלה והמטרה היא הסדר החוב לנושים והשארת תקציב מחייה ראוי ומכובד להמשך שגרת החיים של החייב לאורך תקופת ההחזרים.
בהליך הסדר חובות לנושים מדובר על הליך די דומה אך רובו מבוצע בהתדיינות בין הנושים לחייב במטרה להגיע להסכמה על החזר החוב בתשלומים, בפיקוח בית המשפט אך ללא כל ההגבלות שהוא מטיל לאורך תקופת קיום ההסכם ובעיקר בלי התווית של פושט רגל שמשפילה רבים מהחייבים.
חשוב לציין ששני התהליכים מתאימים רק עבור מי שבאמת נפגעו כלכלית בתום לב וללא כוונות זדון או מעשה הונאה. אלו יקבלו כבר הליך שונה בבית המשפט מול שופט שיתייחס אחרת לחובות שלהם ולאפשרויות הטיפול בהם.
כיצד מסיימים את החוב ויוצאים לדרך חדשה ?
במידה ומנהלים הליך פשיטת רגל יש לעמוד בכל המגבלות והחובות שמטיל על החייב בית המשפט. בסיום ההליך ואם החייב עמד בכל ההתחייבויות שלו כראוי, ניתן להגיש בקשה לקבלת הפטר חוב על ידי עורך דין פשיטת רגל. עם קבלת הפטר בפשיטת רגל, החייב משתחרר מכל המגבלות שחלו עליו וחוזר להתנהלות של אדם מהשורה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ – עורך דין פשיטת רגל בחיפה אשר מעניק מגוון רחב של שירותים משפטיים לחייבים פרטיים ותאגידים אשר נמצאים על סף חדלות פירעון.