בית הדין לעבודה מודע לכך שמעסיקים בוחרים לעתים לנסות ולחסוך בהוצאות ולכן מפטרים בטרם עת עובדים מבוגרים או כאלו שהם על סף פרישה. המקרים הללו אינם מקובלים בישראל והחוק די ברור בנושא זה. פיטורין חייבים להיות עניינים בכל גיל וללא קשר לגיל העובד המפוטר. מציאת קשר בין השניים יכולה לעלות למעסיק בכסף רב.
בישראל יש לא מעט חוקים המגנים על העובדים השכירים במשק ואחד מהם הוא זה שעוסק בנושא פיטורים לפני גיל פרישה או פיטורים של עובד מבוגר. במקרים הללו החוק ניצב בצורה ברורה לצד העובדים ומחייב את המעסיק שמעוניין בפיטורים הללו להציג סיבות ענייניות ורלוונטיות לסיבת הפיטורים ומבלי שזו תהיה בעלת קשר כלשהו לגילו של המפוטר.
איך ניתן לדעת אם יש קשר של גיל לסיבת הפיטורים?
ראשית כל מטבע הדברים אפשר להבין שמדובר על סוגיה מורכבת שקשה להוכיח לכאן או לכאן. למרות זאת יש דרכים שיכולות לעזור להבין את כוונת המעסיק במקרים שכאלו. כמו כן נציין שיש לעתים הוכחות לכך שהמעסיק צודק והפיטורים מוצדקים גם אם טענות העובד הן לפיטורים לא מוצדקים.
נתחיל בכך שכל מעסיק בישראל רשאי לקיים שימוע לפני פיטורים לכל עובד שלו, בכל גיל, ולהציג הוכחות לכך שיש סיבה עניינית לפיטוריו. הוכחות של עבודה שאיננה יעילה, פגיעה במקום העבודה בצורה פיזית או אפילו של לשון הרע, או חמור מכך גניבה ממקום העבודה, הן ללא ספק עילות טובות לפיטורים. כמובן שעל המעסיק להציג הוכחות חותכות לסיבה שמצא לנכון. אלו יכולים להיות צילומים במקום העבודה, התראות בכתב על התנהלות העובד לאורך זמן וכן הלאה.
מצד שני העובד יכול להביא הוכחות לכך שהוא עובד יעיל ומועיל ואין סיבה לפיטוריו למעט הגיל המבוגר שלו. העובד יכול להציג תעודות ומסמכים המעידים על טיב עבודתו לאורך השנים (מכתב ציון לשבח של המעסיק, מכתב תודה של לקוחות וכן הלאה). גם בונוסים לאורך השנים על תרומה לעבודה יכולים לעמוד לזכותו של העובד.
מה במקרה שהעובד מוכיח את טענותיו?
במידה ובשימוע העובד שמוכיח שהמעסיק יוזם פיטורים לפני גיל פרישה על בסיס גילו של העובד, יכול לפנות אל בית הדין לעבודה באמצעות עורך דין דיני עבודה ולתבוע פיצויים על כך. כמו כן הוא יכול לבקש שלא יכירו בפיטורים לשו ושהוא יכול להמשיך להיות מועסק עד למועד הפרישה המתוכנן שלו ולהיות זכאי לכל ההטבות המתלוות לכך על פי חוק.
לסיכום, ההמלצה שלנו היא ראשית כל לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה בטרם מגיעים לשימוע לפני פיטורים אצל המעסיק. עו"ד יודע מה חייב המעסיק להוכיח ואיך כדאי להתנהל מולו. כמו כן יוכל לעזור בריכוז כל ההוכחות לחיזוק טענותיו של העובד. כמובן שלאחר מכן יוכל לייצג את העובד מול המעסיק לגבי המשך עבודתו במקום או קבלת פיצויים על הפיטורים שלא בתום לב.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה אשר מעניק ייעוץ משפטי למעסיקים או ייעוץ משפטי לעובדים בהתאם לנסיבות המשפטיות של כל מקרה ומקרה.