ניתן להבחין בעלייה חדה במספר פושטי הרגל מאז פרצה מגפת הקורונה לחיינו, ומומחים רבים רואים בה את הגורם המרכזי לכך שיוקר המחייה בישראל שובר שיאים חדשים מדי שנה ומוביל ישראלים רבים מאי פעם להפוך לפושטי רגל. מצד שני יש מי שרואים גם את חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי כבעל השפעה על מצב זה.
המילה רפורמה הפכה בחודשים האחרונים לשגורה בפיהם של ישראלים רבים, כמובן בכל הקשור לתחום המשפט בארץ, אך למען האמת רפורמה כלכלית נערכה בישראל לפני מספר שנים והשפיעה בצורה משמעותית על חייהם של עשרות אלפי ישראלים.
מדובר על הרפורמה בעניינם של חייבים שצברו חובות שאינם יכולים להחזיר ועל עסקים שהצטברו להם חובות של לקוחות רבים מסוג זה והם קורסים תחת עומס החובות הללו. במקביל לרפורמה הזאת הגיעה אלינו מגפת הקורונה שיצרה משבר בעולם המסחר והתעסוקה וכאילו הגיעה בדיוק בזמן להזנקת הרפורמה החדשה.
התוצאה לכך היא עלייה חדה בשיעור הישראלים שפונים להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי או לניסיון של הסדר חוב עם הנושים שלהם. הליכים אלו הם התחליף שמציעה הרפורמה למה שהיה נהוג לאורך עשרות שנים בישראל בתור פקודת פשיטת הרגל.
איך הרפורמה משפיעה על כמות הפניות לפשיטת רגל?
יוקר המחייה, שינויים בעולם התעסוקה והקושי של עסקים רבים להתאושש מתקופת הקורונה הובילו רבים אל חיקה של הרפורמה. היא נותנת מענה גם לאדם פרטי שצבר חובות וגם לבעל עסק שצבר חובות בדרך שלא הייתה קיימת בעבר. לא סתם שמה כולל את המילים שיקום כלכלי. המטרה ברפורמה היא לא התמקדות בהחזר החוב אלא גם מתן אפשרות לעתיד טוב יותר ונטול חובות לחייב.
במקרה פשיטת רגל של אדם פרטי הרפורמה מאפשרת לו לעצור את כל התביעות נגדו מצד הנושים ולהגיע להסדר פריסת חוב לאורך מספר שנים כאשר כל ההליכים מוקפאים והוא משלם על פי מה שבית המשפט מצא לנכון שהוא יכול לעמוד בו. חשוב מאוד לציין בניגוד לעבר בית המשפט מותיר תקציב מכובד עבור החייב כדי שזה יוכל להמשיך בחייו (בצמצום ובמזומן), ישמור על כבודו ויוכל לצאת לדרך חדשה ללא חובות לאחר שיקבל הפטר חוב בגמר ההליך.
במקרה של בעל חברה שפושט רגל הרפורמה מאפשרת הקפאת הליכים לחברות כדי לבחון את המשך פעילות העסק תחת פיקוח של נאמן בית המשפט כדי שיוכל לממן את החזר החובות שלו, מכירה של העסק לצורך תשלום חובות אלו או פירוק העסק אם אין ברירה אחרת או אופק כלכלי ריאלי עבורו.
גם בעניין זה יש הקפאת הליכים עד גמר הבחינה של בית המשפט בעניין העסק ומתן הגנה לבעל העסק מהטרדות של הנושים שלו עד שיוחלט בעניינו לגבי הסדר החוב שלו אליהם או סגירת העסק.
בין אם אתם אדם פרטי או בעל עסק שנקלע לחובות שלא יכול לעמוד בהם, כדאי מאוד לפנות ליעוץ משפטי של עורך דין חדלות פירעון כדי לבחון את האפשרויות העומדות בפניך בהתאם למצב הקיים. לא כדאי להגיב או לפעול עצמאית ללא עורך דין מהתחום.
המאמר נכתב בשיתוף עם Legal Help – משרד עורכי דין לענייני פשיטת רגל בחולון אשר מעניקה ליווי משפטי לחייבים פרטיים ועסקיים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עו"ד פשיטת רגל בחיפה או עו"ד פשיטת רגל בתל אביב – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי, ללא כל התחייבות!