אחת הסיבות היותר נפוצות לפיטורים של עובדים בישראל היא בשל הרעת תנאים מוחשית עבורם. הוכחה של פיטורים מסיבה של הרעת תנאים מוחשית חשובה מאוד למקרה שרוצים לתבוע פיצויים מהמעסיק גם אם מחליטים להתפטר ממקום העבודה ולא לקבל מכתב פיטורים ממנו.
עובדים רבים סובלים מהרעת תנאים בעבודה וחוששים להתפטר בשל כך. הם יודעים שעל פי החוק מי שמפוטר לא רשאי לתבוע פיצויים ולכן החשש. האמת היא שחבל שזה המצב כיוון שמדובר על אי הכרת החוקים הנוגעים לפיטורים בדין מפוטר.
מתי עובד זכאי לפיצויים בעקבות הרעה מוחשית בתנאי העבודה?
עובד אשר סובל מהרעת תנאים מוחשית בעבודה יכול להתפטר ועדיין להיות זכאי לפיצויים כאילו היה מפוטר שלא בצדק. יש כמובן כמה תנאים כדי להיכנס תחת ההגדרה של מתפטר בדין מפוטר:
- הרעת תנאים מוחשית – הרעה בתנאי העבודה של העובד שמקשה עליו להמשיך לעבוד באותו המקום. דוגמא לכך היא העברת מפעל לעיר מרוחקת ממקום המגורים של העובד.
- סיטואציה שנכפית על העובד – מקרים של אלימות מילולית או פיזית כלפי העובד או הטרדה מינית כלפיו הן דוגמאות טובות לעניין זה.
שני התנאים הללו לעתים מורכבים ולא פשוטים להוכחה. על כן חשוב להוכיח אותם בצורה שלא משתמעת לשני פנים:
- הצגה של הוכחה לכך שהעובד התפטר מסיבה מוחשית או סיטואציה שגרמה לכך.
- הצגה של קשרי ישיר בין המקרה מהסעיף הקודם וההתפטרות של העובד.
- הוכחה לכך שהמעסיק קיבל זמן מספיק לתקן את הרעת התנאים או הסיטואציה שנוצרה בעבודה.
הסעיף האחרון לעתים מעט פחות ברור. זהו סוג של שימוע לפני פיטורים של העובד כלפי המעסיק, כלומר אפשרות של מניעת העברת המפעל למקום מרוחק או פיטורים של מנהל שהתעמר מילולית בעובד וכן הלאה. אם לא טופל העניין אז העובד עשה את שלו.
מספר דוגמאות להרעה בתנאי העבודה או יצירת סיטואציה לא תקנית כלפי העובד:
- החלפה או שינוי של מקום העבודה למקום מרוחק משמעותית.
- הורדת דרג העבודה של העובד או ביטול זכויות בדרג שלו.
- בעיות בתשלום של שכר העבודה לעובד במשך כמה חודשים רצופים או לא רצופים.
- כאשר המעסיק מסכן את העובד או מתעלם מהוראות בטיחות על פי החוק.
- מעסיק או מנהל ישיר של העובד שמתנהל באלימות מילולית או פיזית כלפי העובד.
- מתן שעות נוספות בצורה עקבית מצד העובד באופן קבוע.
- שינוי שעות העבודה של העובד לרעה ובעקבות כך פגיעה בהיקף השכר שלו.
- חוסר אמון של המעסיק כלפי העובד בצורה בולטת של הזמנה לפוליגרף, תיעוד במצלמות וכו'.
לסיכום, ההמלצה שלנו היא לקבל ייעוץ משפטי אצל עורך דין דיני עבודה אם אתם חושבים שאתם במצב במתאים להגדרות החוק ולדוגמאות כאלו או דומות להן. מומלץ לא להתנהל עצמאית מול המעסיק בשדה המשפטי כיוון שהוא לבטח יקבל שירות של משרד עורכי דין דיני עבודה שייצג אותו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורכי דין לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!