בישראל יש עשרות אלפי שיפוצניקים ובעלי מקצוע בענף הבניה שמציעים את השירות שלהם מבלי להיות מפוקחים או תחת רגולציה כלשהי. הדבר מוביל לכמות עצומה של ויכוחים, תלונות ותביעות משפטיות מדי שנה. אבל יש גם כאלו שבוחרים בדרך אחרת והם מופיעים בפנקס הקבלנים שמבטיח שהם בעלי מקצוע אמינים, מקצועיים ובעיקר תחת פיקוח. על פנקס הקבלנים, קבלנים מורשים ואיך למצוא אותם – במאמר הבא.
מהו פנקס הקבלנים ומי מופיע בו?
קבלנים שאינם מעוניינים להיות תחת הקטגוריה של "חאפרים", או כלאו שאין מידע או פיקוח הקשור אליהם, מוזמנים להפוך ל"קבלן רשום" בסיווג מקצועי המתאים עבורם ולהופיע במסד נתונים פתוח לציבור שנקרא פנקס הקבלנים בישראל.
בפנקס הקבלנים יופיעו אך ורק קבלנים שהם קבלן רשום בישראל, כלומר עמדו בכל הקריטריונים והדרישות שמבקש מהם רשם הקבלנים וקיבלו אישור שהם זכאים להירשם ולהופיע גם בפנקס הקבלנים כמובן.
מהן הדרישות להיות קבלן רשום בישראל?
על מנת שניתן יהיה לקבל הכרה בתור קבלן רשום בישראל יש לעמוד בכמה דרישות סף של רשם הקבלנים. בין השאר מדובר על:
- קבלן שיפוצים ובניה – עם ניסיון של 5 שנים לפחות כשכיר או כעצמאי בעבודה, הצגת עבודות שביצע או היה שותף לביצוע שלהם והצגת מומחיות\הכשרה בסיווג הרלוונטי עבורו. קבלני שיפוצים נכנסים תחת ההגדרה של קבלן רשום 131א.
- אדריכל\מהנדס בניה – לפחות שנתיים ניסיון מוכח בעבודות קבלניות, תעודות הכשרה מקצועית, ניירת נדרשת נוספת.
- מנהל עבודה – לפחות 6 שנות ניסיון בעבודות הנדסה בנאיות מ"סוג ראשון ומעלה" ( מעל 50 יחידות דיור, מעל 5000 מ"ר ומספר פרמטרים נוספים, אישורים ותעודות מקצועיות וכל ניירת נדרשת נוספת.
ישנן הגדרות נוספות אפשריות אך אלו המרכזיות שבהן. כמו כן כל מי שנירשם בתור קבלן רשום בפנקס הקבלנים נכנס תחת סיווג מקצועי רלוונטי לתחום ההתמחות שלו אלא אם מדובר על קבלן רשום ראשי.
מה היתרונות להיות קבלן רשום?
קבלן רשום נהנה מיתרונות רבים על פני מי שאיננו רשום. בין היתרונות הבולטים:
- אפשרות לבצע עבודות בהיקפים כספיים גדולים יותר מאלו המוגדרים בחוק לקבלנים שאינם מוכרים.
- אפשרות העסקה של עובדים זרים ו/או מהשטחים שהם כוח עבודה מקצועי וזול יותר ביחס לזה שבישראל.
- אפשרות להשתתף במכרזים פומביים עירוניים שפותחים אפשרויות עבודה רבות נוספות, לרוב בהיקפים כספיים גדולים מהשוק הפרטי.
- אפשרות להופיע בפנקס הקבלנים עבור כל לקוח פוטנציאלי ולקבל חותמת של מקצועיות ואמינות רשמית.
איך מאתרים קבלן רשום בפנקס הקבלנים?
במידה ומעוניינים לברר פרטים אודות קבלן כלשהו ו/או לבדוק אם הוא אכן קבלן רשום בישראל, כל שצריך הוא לגלוש לאתר רשם הקבלנים, להקליד פרטים של אותו הקבלן כמו שם הקבלן, תעודת זהות שלו, מספר חברה, מספר קבלן או כל מידע רלוונטי אחר ואז יופיעו כל פרטי הקבלן מולכם לעיון חופשי.
בדרך זו תוכלו לבדוק שאכן מדובר על קבלן רשום, שהוא עם שנות ניסיון כפי שהציג לכם ואפילו אם הוא תחת סיווג מקצועי שרלוונטי לסוג העבודה שאתם מעוניינים שיבצע עבורכם. הכול רשום בצורה ברורה באתר פנקס הקבלנים בישראל.
המאמר באדיבות משרד עו"ד אלון אייזנברג ושות' רישום וסיווג קבלנים, צוות המשרד מלווה קבלנים בפריסה ארצית בהליכי רישום וסיווג מול רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון.