ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם ממון שמותאם למערכת יחסים שכזאת. מדובר על הסכם לחיים משותפים והוא שווה ערך מבחינת החוק לעריכת הסכם ממון בין זוגות לפני נישואין. יש להסכם כזה יתרונות רבים והוא נועד להסדיר סוגיות חשובות של רכוש, ילדים משותפים וכן הלאה במקרה של פרידה בעתיד. אם אתם במערכת זוגית שכזאת אז הסכם לחיים משותפים מומלץ ביותר עבורכם.
זוגות נשואים או לפני נישואין עורכים הסכם ממון והמקבילה לכך בעולמם של ידועים בציבור הוא הסכם לחיים משותפים. הסכם זה נועד להסדיר מערכת של זכויות וחובות בין נבי הזוג, מטפל מראש בסוגיות בחיי היומיום או בכאלו שיכולות להתעורר בעתיד במקרה שהזוג ייפרד. מהבחינה הזאת המסמך המשפטי הזה נתפס בתור הסכם ממון של ידועים בציבור.
מי יכול לערוך הסכם לחיים משותפים?
הסכם לחיים משותפים נועד עבור זוגות אשר חיים יחד ואינם נישאים, לא באמצעות הרבנות ולא בנישואין אזרחיים. הסכם זה מיועד לידועים בציבור אך מתאים במיוחד גם לזוגות חד מיניים או לפסולי חיתון (כהן וגרושה וכדומה).
זוגות כמו אלו שציינו זה עתה נמצאים בתחום האפור מבחינת החוק בכל הנוגע להסדרים של חלוקת רכוש, הון או משמורת, ולכן יש חשיבות גבוהה מאוד לעריכת הסכם לחיים משותפים עוד בתחילת מערכת היחסים.
מה מסדירים במסגרת הסכם לחיים משותפים?
הסכם לחיים משותפים איננו הסכם ממון בלבד והוא נועד להסדיר הרבה מעבר לנושאים רכושיים (כלכליים) בלבד. מדובר על מסמך שיכול להכיל סעיפים שנוגעים לנושאים רבים בחיים המשותפים של בני הזוג, וימנע בעתיד עגמת נפש, זמן וכספים רבים במקרה של פרידה.
- הכרה בזוגיות – ראשית כל המסמך יוצר הכרה במערכת החיים הזוגית של הידועים בציבור
- ניהול משק בית – איך תהיה חלוקת המטלות בבית כולל חלוקה פיננסית של השתתפות בהוצאות וכדומה.
- הגדרת רכוש נפרד – התייחסות לרכוש שכל צד צבר במהלך חייו בטרם הפכו ידועים בציבור.
- הגדרת רכוש משותף – לא תמיד החלוקה היא אוטומטית חצי חצי וניתן להגדיר אותה באופן שונה.
- מתנות וירושות – יש להתייחס לכאלו שהתקבלו טרם הזוגיות ואלו שיתקבלו במהלך החיים יחדיו.
מה היתרונות של עריכת הסכם לחיים משותפים?
יש מספר יתרונות בולטים לעריכת הסכם לחיים משותפים:
- תוקף משפטי מידי – ההסכם נכנס לתוקף מיד לאחר חתימת שני הצדדים עליו. אין צורך באישור של נוטריון או בית משפט לענייני משפחה, אם כי ניתן לאמת אותו בבית המשפט.
- הכרה רשמית בזוגיות – רשויות שונות ומוסדות ציבור מבקשות אימות לזוגיות של ידועים בציבור (או זוגות חד מיניים וכדומה), ומסמך משפטי שכזה מאמת זאת.
- הסדרה של חלוקת רכוש – הנושא המרכזי בד"כ בפרידה של ידועים בציבור הוא סביב חלוקת רכוש, בעיקר אם חיו יחדיו שנים ארוכות. כאשר יש הסכם שמגדיר מראש מתי החלו החיים המשותפים הללו יחדיו ומה הרכוש של כל אחד מהצדדים, יש פחות מאבקים משפטיים והכל מוסדר טוב יותר בעת פרידה.
- שיפור הזוגיות – אולי יפתיע מעט, אך דווקא הידיעה שיש הסכם לחיים משותפים שמסדיר את מערכת היחסים ונותן מענה גם למקרה של פרידה בעתיד, מעניק שקט ויציבות למערכת הזוגית.
לסיכום נציין שכדאי לקבל יעוץ משפטי הנוגע ספציפית למצבכם הזוגי באופן כללי ומבחינת רשויות החוק בישראל ולהחליט על עריכת הסכם על פי המצב והמלצת עורך הדין.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה, אשר מתמחה בניסוח, עריכה והגשה של הסכמים לחיים משותפים, הסכמי ממון, צוואות וירושות בפריסה ארצית. לעוד עורכי דין מומלצים בחולון, ניתן לגשת אל האנציקלופדיה המשפטית Lawpedia.